vrijdag 13 december 2013

Herfst(vakantie) in Iran

"Wat!!?? Ga je op vakantie naar Iran? Dat meen je niet! Dat is onverantwoord en gevaarlijk! Kan je daar als westerse toerist dan zomaar vrij rondtrekken en in het openbaar bidden?" Zomaar wat reacties van mensen toen ze hoorden dat Avanta een reisje naar Iran op het programma had staan… En het antwoord is… Ja, dat kan! Míts je geen stempel/visum van Israël in je paspoort hebt staan…

De Avanta-groep in Iran
Wat veel mensen niet weten, is dat je in Iran juist heel veilig kan reizen! Alle enge verhalen en nieuwsberichten over de vorige president Ahmadinijad ten spijt. En van het reisje is het dan ook zeker gekomen. In oktober vertrok een groep van acht mensen met het vliegtuig naar Teheran om een week lang rond te trekken in het oude Perzië. We hebben genoten van de welgemanierde, gastvrije Iraniërs.

Straatbeeld
Programma: We hebben gereisd door het grote woestijngebied onder Teheran, de oude Zijderoute bezocht, veel broodjes falafel gegeten, waterpijp gerookt, zoete thee gedronken, in een hamam gezwommen (mannen en vrouwen gescheiden), het zomerpaleis van koning Darius bezocht, steden als Teheran, Isfahan en Persépolis uitgebreid bekeken en de natuur in het noorden bij de Kaspische zee bewonderd.

Mooi dorpje...

... één van de bewoners en een vakantieganger
De bazaar op de plaats waar vroeger de Zijderoute liep
Vrouwen op weg naar de bazaar in Isfahan
Kruiden in de bazaar
Waterpijp roken
Ingang van de moskee in Isfahan
We hebben ontzéttend mooie kunst en cultuur gezien. Ook al zijn we het niet ‘eens’ met het geloof van de Islam, haar kunst en cultuur is wél prachtig! Geweldig grote moskeeën hebben we bezocht met mooie mozaïekplafonds.
Persépolis
Een nachtje rijden om Persépolis te kunnen bezoeken, was zeker de moeite waard! ’s Morgens beginnen met een soort erwtensoep als ontbijt, vervolgens een schaapherder met kudde tegenkomen en dan het winterpaleis van koning Darius (uit de Bijbelse tijd) bezoeken. Veel indrukken voor één dag!

Fotostop in de bergen

Herfst in het noorden

Met dank aan Simone Kroes voor het reisverslag!


1 opmerking:

Unknown zei

Iran is een fantastische reisbestemming. Ook dit was een Avantareis: http://www.travelwire.nl/iran/05101.htm