maandag 10 juni 2013

Avanta; een christelijke reisorganisatie!

Regelmatig krijgen we vragen over het christelijk karakter van Avanta. Wordt daar ook inhoud aan gegeven of is het alleen nog ‘naamchristelijk’? Dat laatste is zeker niet het geval! Tijd om de meest gestelde vragen voor je op een rij te zetten.



·         Hoe ziet dat christelijke er concreet tijdens een reis uit?
We bidden en danken voor het eten en lezen uit de bijbel na de maaltijd. Op zondag lezen of luisteren we een preek of proberen we een lokale kerkdienst bij te wonen. Dat zijn vaak hele bijzondere diensten met mooie ontmoetingen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van de groep die een kerkdienst bijwoonde in een afgelegen dorpje in Alaska. Een andere groep had het geluk om bij een kerkdienst van de Amish te zijn. Een dag die op iedere deelnemer veel indruk maakte. En in het filmpje kun je zien hoe een Avantagroep een vrolijke dienst in Ethiopië bijwoont. Daarnaast zijn er reisleiders die een avondsluiting houden of een bijbelstudie doen. De reisleider heeft hierin een bepaalde vrijheid en dit kan dus ook per reis verschillen. Soms zijn er deelnemers die een gitaar meenemen zodat er samen christelijke liederen gezongen kunnen worden. Avanta is een interkerkelijke reisorganisatie dus er gaan christenen met allerlei verschillende achtergronden mee op reis.

·         Is dat alles?
Nee, christen zijn zit hem niet alleen in deze dingen maar is bepalend voor je hele levenshouding. We hebben respect voor elkaar en de medemens in het gebied dat bezocht wordt. Daarnaast collecteren we op zondag voor christelijke goede doelen omdat we ons er van bewust zijn dat we het – in tegenstelling tot vele anderen -  ontzettend goed hebben in Nederland!

Zo kan een zondag tijdens een kampeerreis eruit zien: op een zonnig veld, gitaar erbij en met de tentjes op de achtergrond.
 
·         Zijn er speciale regels waar je je aan moet houden?
We verwachten van deelnemers dat zij er rekening mee houden dat ze met een christelijke organisatie op reis zijn. Je krijgt geen lijst met regels waar je je aan moet houden, maar je bent bij Avanta niet aan het juiste adres als je bijvoorbeeld flink wilt feesten, op zondag activiteiten wilt ondernemen of als ongetrouwd stel samen in één tent wilt slapen.

·         Mag je als niet-christen mee met Avanta?
Ja dat mag, maar dan verwachten we wel dat je de christelijke identiteit van de reisleider en de andere deelnemers respecteert en aanpast aan het programma wat hierbij hoort.

Geen opmerkingen: