woensdag 11 april 2012

What to wear... naar Noorwegen (Scandinavië)

Voortaan kun je ook voor de laatste trends in de kampeermode op dit weblog terecht! Wat is nieuw dit jaar, en wat kan echt niet meer vanwege 'so last season!'.

Grapje natuurlijk. Neem gerust je oude kloffie mee op onze reizen, het gaat erom dat het praktisch is. En als je nog nooit eerder gekampeerd hebt of met Avanta op reis geweest bent, vind je in deze serie handige tips. Deze keer kleding om mee te nemen als je gaat kamperen in Scandinavië, de Baltische Staten, Groot-Brittannië, Alaska enzovoorts. Landen waar het weer redelijk onvoorspelbaar is en de avonden vaak koel zijn.
(Dit is de damesversie, de herenversie volgt nog!)

Het belangrijkste is dat je multifunctionele kledingstukken meeneemt. Op die manier hoef je niet veel mee te nemen. De outfit hierboven bestaat uit:
* een dunne katoenen sjaal: neemt weinig ruimte in, is makkelijk om bij de hand te hebben als het frisser wordt, kan dienen als handdoek, zonwering, kussentje, bescherming tegen muggen etc.
* een vest met handige extra's zoals een grote kraag of een capuchon, lussen in de mouwen (net zichtbaar op de foto) en grote zakken voor je zakmes, knijpkat, wc-papier...
* een shirt met korte of lange mouwen, afhankelijk van de temperatuur.
* een spijkerbroek: praktisch, want niet snel vies of kapot. Bovendien prikken muggen niet zomaar door spijkerstof heen.
* stevige wandelschoenen: in de zomer heb je die niet persé nodig, dan kunnen outdoor-sandalen voldoende zijn. Maar ga je in het voor- of najaar naar bovengenoemde landen, dan heb je wel echt dicht schoeisel nodig.
* speciale wandelsokken


Voor de echt zomerse dagen kies je voor een korte rok of broek en outdoorsandalen. Wij zijn fan van Teva-sandalen, omdat die onverwoestbaar zijn. Na tientallen reizen vertonen de zolen nog geen spoortje slijtage! Een goede investering dus. Het handige is dat ze snel drogen, dus het is geen probleem om ermee door een rivier te waden of iets dergelijks. Ook kun je ze prima dragen tijdens wandeltochten. Alleen als je intensief gaat wandelen of bergbeklimmen heb je speciale wandelschoenen nodig.
Houd ook op zomerse dagen een legging en sjaal bij de hand, want misschien beland je in de bergen waar het ineens een stuk frisser is.

Als extra neem je een regenjas of -poncho mee, of een dun windjack.

Pak al deze dingen in en dan heb je naast je ondergoed verder niet veel meer nodig. Afhankelijk van de duur van de reis neem je wat extra shirts en een extra broek/rok mee. Vermijd witte of heel lichtgekleurde kleding. Kledingstukken die gestreken moeten worden (zoals bloesjes) of van hele dunne, kwetsbare stof gemaakt zijn kun je beter thuis laten.

Volgende week leggen we uit hoe je tijdens de reis snel en makkelijk wat spullen uitwast.

Geen opmerkingen: