maandag 16 april 2012

Fun facts about ... Sri Lanka



* Sri Lanka betekent 'gezegend eiland'.

* De hoofstad heet Sri Jayewardenapura Kotte. Probeer dat maar eens uit te spreken;)

* Goed nieuws voor theedrinkers: goede thee is volop verkrijgbaar in Sri Lanka. Het land is dan ook de grootste thee-exporteur ter wereld.

* Minder goed nieuws voor rokers: er geldt in Sri Lanka een rookverbod. Je kunt beter geen sigaretten of shag meenemen in je handbagage want dat kan een boete van €80,- opleveren. En er staan zelfs gevangenisstraffen op roken in het openbaar.

* Sri Lanka wordt ook wel de Parel van de Indische oceaan genoemd.

* De geletterdheid is 90%, het hoogste van heel Azie.

* Een doorsnee maaltijd bestaat uit een pittige curry met rijst en groenten die je in talloze soorten kunt krijgen.

* Sri Lanka is ongeveer even groot als Nederland en Belgie samen en telt ruim 21 miljoen inwoners.

* Het eiland bestaat voor een groot gedeelte uit kustvlaktes; alleen in het zuidelijke en centrale gedeelte van het eiland zijn er bergen. De kustlijn is gevarieerd met lange stranden, klippen in het zuidwesten en lagunes in veel andere gebieden. Bijna 40% van het eiland wordt bedenkt door bossen met open grasvlakten in de oostelijke hooglanden. Verder tref je veel palmgaarden, rijstvelden en theeplantages.



* Knikken is ja en schudden is nee. Niet in Sri Lanka, want daar is het precies andersom.

* De mensen in Sri Lanka zijn niet echt scheutig met het zeggen van 'dank je wel'. Dat betekent overigens niet dat ze onbeleefd zijn, in plaats van je bedanken zullen ze je vriendelijk toelachen. Overigens moet je als vrouw opletten om niet te veel te lachen in het openbaar, want dat wordt gezien als flirten.

* Sri Lanka telt een hele hoop dieren zoals bijvoorbeeld olifanten, jakhalzen, waterbuffels, damherten, zeekrokodillen, slangen, hagedissen enz.

* Ook voor vogelaars is er genoeg te zien. Met 400 verschillende soorten kun je je wel even vermaken.

* Nederland heeft ook nog een periode geprofiteerd van het moois van Sri Lanka. In het begin van de 16e eeuw werden delen van het eiland door Portugal en Nederland gekoloniseerd.

Avanta hoopt in augustus voor 16 dagen naar Sri Lanka te vertrekken. Wil je mee met deze gevarieerde reis? Klik dan snel hier.

Geen opmerkingen: