donderdag 5 januari 2012

Fun facts about... Israël



Jeruzalem is de belangrijkste stad voor drie religies. Voor Joden, omdat hier de tempel stond, waarvan tegenwoordig slechts de Klaagmuur nog rest. Voor christenen, om heel veel redenen waarvan de belangrijkste toch wel zijn dat Jezus hier gestorven en opgestaan is. En voor moslims, omdat hier de Al Aqsamoskee staat en de profeet op de plaats van de Rotskoepel ten hemel zou zijn gevaren (dit is echter een verhaal van recente datum!).

De Rotskoepel is géén moskee. Het gebouw is alleen voor moslims toegankelijk. Hoewel het ook voor christenen en Joden op een belangrijke plek staat, kunnen zij niet naar binnen. Joden zouden dat sowieso niet doen, want hier bevond zich waarschijnlijk het Heilige der Heiligen en die plaats mocht alleen door de hogepriester betreden worden.

'Van Dan tot Berseba' omvat het hele grondgebied van Kanaän, verdeeld over de stammen van Israël. Dan, in het noorden, heet tegenwoordig Tel Dan. Het is een stad met heel veel overblijfselen uit vele eeuwen, waaronder het plateau waarop Jerobeam het gouden kalf oprichtte.

Banias heette vroeger Panias of Caesarea Filippi. Het ligt aan de voet van de Hermon op de Golanhoogte. Eén van de bronnen van de Jordaan ontspringt hier en heet ook Banias. Je vindt hier veel archeologische opgravingen, maar er is ook een natuurpark: Hermon National Park.

De Jordaan stroomt via het meer van Galilea/Tiberias/Genesareth naar de Dode Zee en wordt gevoed door drie rivieren uit het Hermongebergte.

De Dode Zee (of Zoutzee) ligt op het diepste punt van de aarde, op de grens tussen Israël en Jordanië. Het water kan een gunstig effect hebben op huidziektes, maar urenlang dobberen is niet aan te bevelen. Het zoute water schrijnt enorm! Overigens neemt de omvang van de Dode Zee de laatste jaren drastisch af en worden er plannen gemaakt om via een pijplijn water aan te voeren.

Het Hebreeuwse woord voor Negev betekent 'droog'. En dat is deze rotsachtige woestijn, die een groot deel van Israël beslaat, dan ook. Al duizenden jaren lang leven hier bedoeïenen met hun kuddes geiten en schapen. De woestijn wordt ook gebruikt voor trainingen van het Israëlische leger en het opwekken van zonne-energie.

Naast historische bezienswaardigheden zijn er ook eigentijdse, zoals de beruchte Israëlische muur of Westoeverbarrière. Op sommige plaatsen is dat alleen een hek of prikkeldraadversperring, maar in Jeruzalem is het een muur van 6-10 meter hoog (zie de foto hieronder). De graffiti op de muur heeft vaak heel wat meer betekenis dan de graffiti die je in Nederland veel ziet!


Voorjaar 2012 kun je met Avanta naar Israël en Jordanië. Deze reis heeft gegarandeerd vertrek.

Geen opmerkingen: