maandag 3 oktober 2011

Namens Stichting Diwa: bedankt!

Tijdens de Avanta-reizen van het afgelopen seizoen is er op de zondagen gecollecteerd voor Stichting Diwa. Zoals je hier kunt lezen, is er inmiddels ruim € 1800,-opgehaald! Een supermooi bedrag. We stelden een paar vragen aan Shahlla, bestuurslid van de stichting en Pakistaanse, over de activiteiten van Diwa.



Wat was de reden om Diwa te starten en waarom had je het gevoel dat je iets moest doen voor de steenbakkers?Shahlla: Ik woonde in Franciscabad, een christelijke kolonie in Gujranwala. Daar heb ik in 2003 een schooltje voor kansarme kinderen opgericht. Om vanuit Nederland dit werk te ondersteunen is begin 2010 Stichting Diwa opgericht door belangstellenden en professionals uit het ontwikkelingswerk.
De steenbakkers behoren tot de onderklasse in het islamitische Pakistan, en bestaan voor het
grootste gedeelte uit minderheden, in dit geval overwegend christenen. Om te kunnen werken zijn deze mensen bij hun werkgevers leningen aangegaan, die ze in de loop van de tijd moeten terugbetalen. De kinderen van de steenbakkers moeten helpen bij het stenen maken of in het huishouden en hebben geen tijd of geld om aan onderwijs deel te nemen. Op deze manier zijn de steenbakkers gedoemd om van generatie op generatie steenbakker te blijven.

Heeft Diwa al iets kunnen doen voor de steenbakkers? Kunnen er al kinderen naar school?Shahlla: Begin 2011 heeft Stichting Diwa tien scholen opgericht en hebben 415 kinderen zich aangemeld op de schooltjes (+/- 35 leerlingen per school). Er is veel belangstelling en de reacties van ouders en de kinderen zijn erg enthousiast.
Door kleine schooltjes op te richten, vlakbij de steenfabriek, krijgen steenbakkerskinderen toch de mogelijkheid om naar school gaan en tegelijkertijd te blijven participeren in het werk en het huishouden. Door de kinderen te leren lezen en schrijven en rekenen krijgen ze meer eigenwaarde, zijn ze weerbaarder en hebben meer kansen op beter werk.




Een school oprichten - hoe doe je dat precies?
Shahlla: Het programma dat in samenwerking met een lokale partnerorganisatie is opgezet omvat het trainen van leraren en leraressen, het regelen van locaties voor de scholen, het voorzien in studiemateriaal, uniformen, tafels en banken en het oprichten van oudercommitees. Deze oudercommitees zorgen ervoor dat de kinderen naar school blijven gaan en dat iedereen op tijd zijn kleine eigen bijdrage betaalt. Na vijf jaar, aan het einde van de opleiding, doen de kinderen examen en krijgen ze een landelijk erkend diploma.



Diwa is een jonge stichting - wat zijn de plannen voor de toekomst?Shahlla: We hebben ondersteuning aangevraagd bij Wilde Ganzen en we zijn er trots op dat we in samenwerking met hen inmiddels €15.000,- hebben opgehaald, het bedrag dat we nodig hebben voor het oprichten van de scholen en voor de kosten van het eerste jaar van het onderwijs.
Hiervoor is per jaar ongeveer 9.000 euro nodig. Daarvan worden de salarissen en trainingen
van de onderwijzers betaald, en nieuwe boeken en uniformen. Graag zouden we ook extra
activiteiten willen organiseren, zoals schoolreisjes voor de kinderen en het schilderen van de klaslokalen.
Avanta wenst Stichting Diwa het allerbeste toe! Wil je op de hoogte blijven van hun activiteiten? Meld je dan via de website aan voor de nieuwsbrief.



PS. Ben je net als wij dol op avontuurlijke reizen naar niet-alledaagse bestemmingen? Wij zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een reis door Pakistan. Het kan nog even duren , maar houd onze website in de gaten voor de laatste nieuwtjes! In de tussentijd zou je de reis naar Zuid-Sudan kunnen boeken :D

Geen opmerkingen: