donderdag 9 juni 2011

Reisverslag Barcelona, de Pyreneeën en de Languedocstreek

Reisleider Aart de Jong maakte een prachtige reis door een Europees gebied met veel diversiteit. Lees hier zijn reisverslag (Ook mee met deze reis? Klik dan onderaan op de link).



De reis vertrok op donderdag 28 april na een gezonde lunch aan de Dam in Middelburg. Het grootste deel van de groep vloog vrijdagmiddag pas naar Barcelona, maar Willem en Aart behoorden tot de grondtroepen en verplaatsten zich in een dag naar Barcelona… Op een mooi plekje vlak aan zee werden de tentjes opgezet, daarna op naar de airport, om de groep compleet te maken!



De volgende dag stond de meest gezellige stad van Europa op het programma: Barcelona! Het was schitterend weer, wat het mogelijk maakte om een schitterende tocht door Barcelona te maken… We begonnen met het uitlopen van de Rambla, de beroemde straat in Spanje, om een blik op Columbus te kunnen werpen, uitkijkend over de zee.

Naast de Rambla, bevindt zich ook een van de grootste markten van Europa, de Mercat de la Boqueria. Een fantastische verzameling van gekleurd fruit, zuidvruchten, vis, Spaanse Serranohammen en Jambon Iberico. Er is maar weinig van een dier dat als afval bestempeld wordt.

Na de gezelligste straat van Barcelona, was het hoog tijd om ook een bezoek te brengen aan het gezelligste pleintje van Barcelona, het Placa Reial, het koninklijke plein… Mooie palmbomen en schitterende lantaarnpaaltjes, met tal van terrassen maken dit plein tot een ware lust voor het oog en een plek om rustig al je indrukken van Barcelona te verwerken achter een lekkere kop koffie of een glaasje Sangria.



Het Placa Reial is de toegangspoort tot de Gotische wijk van Barcelona, het oudste gedeelte van de stad, met schitterende smalle straatjes, met mooie straatverlichting en sfeervolle balkonnetjes. Ook het regeringsgebouw van Catalonië is hier gevestigd, tegenover het prachtige stadhuis van Barcelona.

In de Gotische wijk bevindt zich ook de kathedraal van Barcelona. Een imposant bouwwerk, waar gedurende zes eeuwen aan is gewerkt. De bouw startte rond 1300, de laatste hand werd pas ongeveer 100 jaar geleden aan dit gebouw gelegd.

Na de Gotische wijk, rammelden onze magen, en wat is een bezoek aan Barcelona zonder een lunch bij Café Zurich? Het punt aan het begin van de Rambla, wat meer dan 100 jaar geleden al een trefpunt was voor schrijvers, kunstenaars en intellectuelen. Deze traditie hebben wij voortgezet!

Na de lunch vertrokken we met de metro naar de Sagrada Familia, de beroemde kerk van Barcelona die nog steeds in aanbouw is en wordt gefinancierd uit giften. De kerk heeft twee kanten, de ene kant is de Geboortegevel, die allerlei geschiedenissen uit het kerstevangelie uitbeeldt, de andere kant is de Passiegevel, waar allerlei geschiedenissen uit het lijdensevangelie te bewonderen zijn.



Na de schitterende Sagrada van Gaudi hebben we twee kleinere juweeltjes van Gaudi bezocht. Als eerste bezochten we het Casa Batllo, gebouwd omstreeks 1900 voor de familie Battlo. Het huis beeldt het verhaal van Sint Joris en de draak uit, het dak van het huis is ook een kenmerkende drakenrug. De bovenste verdieping kent ovaalvormige kamers, waardoor het net lijkt alsof je je in de rug van de draak bevindt.



Het tweede juweeltje van Gaudi is het Casa Mila, een huis gebouwd voor de familie Mila, voltooid in het jaar 1910. Het huis beeldt aanrollende golven aan het strand uit, en de smeedijzeren balkonnetjes moeten het zeewier voorstellen dat aanspoelt op het strand.



Casa Mila is vooral beroemd om zijn dakterras, een wirwar van trapjes en prachtig versierde schoorsteentjes en vanaf dit dak heb je een schitterend panorama over de hele stad.

Na de kerk van Gaudi en de huisjes van Gaudi werd het tijd voor het park van Gaudi. Gaudi heeft dit park ontworpen voor een rijke familie, maar zij waren ontevreden over het resultaat… Zodoende is het een openbaar park geworden, gelukkig maar! Het is nu een ontzettend gezellige plek in Barcelona, met muzikanten, levende standbeelden, schitterende vergezichten en een gezellig slingerend bankje waar het heerlijk genieten is in het zonnetje…

Wie in Barcelona is, moet ook genieten van de Spaanse keuken! En natuurlijk wordt er dan Paella gegeten, maar pas op voor de frutta di mare, oftwel de zeevruchtjes, want dat kan tobben worden of een verraderlijke uitwerking hebben op de ingewanden….



De zondag hebben we in alle rust doorgebracht. Tweemaal mochten we een preek luisteren, met dank aan behulpzame Fransen, die hun auto ter beschikking stelden om ons in de gelegenheid te stellen een preken CD af te draaien.

Maandag hebben we Barcelona achter ons gelaten en zijn we noordwaarts richting de Frans-Spaanse grens gereden voor een bergwandeling door de Pyreneeën. Helaas werden de mooie toppen soms door de mist aan het zicht onttrokken!

Hout verzamelen voor het kampvuur die avond!


De perfecte avondbesteding bij Avanta: sterke verhalen vertellen bij het kampvuur!


Dinsdag hebben we rondgetrokken in het land van de Katharen, de ketters uit de 13e eeuw. ’s Ochtends hebben we Montségur bezocht, een kasteel op een hoge top, waar de Katharen zich bijna een jaar verschanst hebben. Na tien maanden van uithongeren kregen de Katharen een voorstel: het geloof afzweren en vrije aftocht, of het geloof trouw blijven en eindigen op de brandstapel. De 225 Katharen kozen voor hun geloof en vonden hun dood in de vlammen, anno 1242. Wat een moedige heldendaad, wie van ons zou in hun schaduw kunnen staan?

Na een goede Panini lunch in Montségur, zijn we verder getrokken naar Carcassonne, een Frans stadje naar het gelijknamige spel, waar 2000 jaar geleden al een citadel was die in gebruik was bij de Romeinen. Ongeveer 150 jaar geleden is deze citadel volledig in ere hersteld en prachtig gerestaureerd.



Wildkampeerreisjes leveren altijd mooie kampeerplekjes op! We hebben in een kersenbongerd gelogeerd, maar ook onderstaand plekje op een verlaten vliegveldje was uitermate goed toeven, zeker toen storm en regen het opbouwen van tentjes tot een haast onmogelijke klus maakte!





Woensdag hebben we een berg in de Cevennen beklommen, de Mont Brion. Een vrij lange wandeling, van een kilometer of 8 naar de top op 815 meter. Het vertrekpunt is Saint-Jean-du-Gard op 180 meter, na ruim 3 uur wandelen en 635 meter klimmen bereikten we de top. Waar het uitzicht adembenemend was…



Na een mooie natuurdag in de Cevennen, was het tijd voor een mooie cultuurdag! En waar kun je dan beter terecht dan in het Nîmes, waar we een mooie rondwandeling maakten en ‘de grote 3’ bezochten, La Tour Magne, het Maison Carré en de Arena van Nîmes.



Vlakbij Nîmes bevindt zich ook Pont du Gard. Een Romeins aquaduct dat onder andere Nîmes van water voorzag rond het begin van onze jaartelling. Dit is het hoogste bouwwerk dat de Romeinen ooit hebben gebouwd, 49 meter hoog. Een prachtig bewaard gebleven aquaduct met mooie boogconstructies gelegen in de mooie setting van de rivier de Gard.



Ter afsluiting van de reis bezochten we de Gorge de Tarn, de Grand Canyon van Europa. Dit is een kloof van 53 kilometer lang, die vanuit de auto goed te bewonderen is. De rivier de Tarn stort zich door deze kloof, zodat de kloof ook vanuit de kano prachtig te bewonderen is… We hebben de kloof grotendeels gezien, 20 kilometer vanuit het busje en 13 kilometer vanuit de kano…



Zin gekregen in deze reis? Eind augustus gaat Avanta weer naar dit prachtige gebied. Klik hier voor meer info!

Geen opmerkingen: